Odla i vatten

 
 

Cloning

Eller som man säger ”ta ett skott” eller ”Stickling” och driva upp en ny planta. Man tar ett skott och sätter i exempelvis en kloss mineralull. Det absolut viktigaste för att lyckas är att ha syre och fukt. Det  är viktigt att man inte har för mycket vatten. En mineralullskub på 50x50 mm skall väga ungefär 50g. Skottet måste alltid täckas med en plastfole eller genomskinligt lock. De kan placeras relativt varmt runt 24-28C.


Moderplantan

Den plantan man vill ta skott ifrån kallas moderplantan och den skall helst inte vara för ung, då stammen och vävnaden är mjuk, en äldre planta är bättre där man tar skott från den hårdare delen. Den bästa tidpunkten för att ta skott är precis innan blommningen.


PH värdet

bör ligga mellan 5,5-5,8 i mineralullen. Låt mineralullen få suga in näringlösningen nägra timmar och neutraliseras innan skottet sätts i.


EC värdet

Bör ligga lågt, 1,5 är ett bra startvärde.


Vatten

Destillerat eller regnvattten är bäst.Kranvatten bör inte användas om man inte låter det stå 2 dygn så kloret försvinner.


Clonlösning

Blommgödning kan också spädas ut 1/3 till ett EC på 0,5-0,8 med destillerat eller regnvatten. Blommgörning har en högre halt av Kalium (potassium) som stimulerar rottillväxten och en lägre halt av Kväve och Fosfor som stimulerar bladtillväxt vilket inte är idealiskt när vi sätter skott, det är roten vi vill skall växa ut. Thiamin, vitamin B1 samt Niacin, Vitamin B3 ökar rottillväxten och kan med fördel tillsättas.


Sterilisering

Väteperoxid är som jag tidigare nämt ett ytterligt bra medel att döda ev. svampar och bakterier med. Att de sedan bidrar till rötternas syreupptagning gör det hela ännu bättre.


Ljus

Cloner och småplantor trivs bäst i dämpat ljus. Blått ljus med en färgtemperatur av 6300-6500 Kelvin är att rekommendera om man skall följa experternas råd, med det går precis lika bra med en vanlig lampa eller lysrör.


Förberedelser

Gör i ordning en behållare med destilerat eller regnvatten.

Justera till PH 5,3

Häll i Väteperoxidlösning för sterilisering

Lägg i mineralullen och låt ligga över natten.

Värm upp lösningen till 26C

Ta lite av lösningen, blanda med hälften vatten, spraya inuti behållaren och på lockets insida.

Ställ behållaren varmt, 26C.

Vänta minst 4 timmar


Dags för Cloning!

Ta utmineralullskuberna ur lösningen.

Krama försiktigt ur extra vattnet.

Kontrollera vikten, ca 50g

  1. 1.Klipp av ett skott, behåll 2-3 grenar

  2. 2.Klipp bort ev. utskott

  3. 3.Skär änden 60 grader.

  4. 4.Skär försiktigt bort barken 10-30 mm

  5. 5.Doppa den snittade ytan i en clone lösningen.

  6. 6.Placera skotten med den översta snittet minst 5mm nedanför mineralullens övre kant.

  7. 7.Spraya lite fukt i locket och sätt på.

  8. 8.Håll temperaturen runt 26C.

  9. 9.Ingen ventilation i locket då försvinner fukten.

  10. 10. Spraya clonerna dagligen med utspädd 1/3 blomgödning.

  11. 11. Efter 7-11 dagar kommer nu nya rötter från den anskalade delen av clonen.

  12. 12. Dag 12-14, öppna lite för ventilationen.

  13. 13. Efter 3-4 dagar tas locket av helt för att härda plantorna.

  14. 14. Sluta med  blommgödningen då rötterna är fullt utvecklade

  15. 15. Använd nu en vegetativ gödning för bladtillväxt 1/3 styrka som ökas vartefter.

Utplantering

Du behöver en Vattentank, syrepump med syrestenar och vattenpump med spraymunstycken. Ett lock med hål för dina planteringskorgar. INGET ljus får komma in i vattentanken.


1. Nu skall plantorna planteras om,

2. Du behöver, Vattentank men syrepump med syrestenar och pump med spraymunstycken.

  1. 3.En doppvärmare får att hålla temperaturen om det är nödvändigt.

  2. 4.Plantera i korgar med cocosfiber, eller mineralullskuber med lecakulor.

  3. 5.Avståndet mellan underdelen på korgen och vattenytan skall vara 2-5cm.

  4. 6.Nu är dina sticklingar klara att drivas upp som plantor.




Så tar du sticklingar av nästan alla bladväxter

Skär med skalpell eller klipp med sax strax ovanför en gren i  45% vinkel. Ta ungefär två till fyra bladpar per klon som ska vara sex till tolv cm höga. Doppa en cm av "roten" i Clonex. Tryck försiktigt ner klonen i torvbrikett eller Rockwool-kub

Trimma undre delen av klonen runt stammen (kanske ett bladpar eller topparna av understa bladen, för att på så sätt få 3-4 cm stam. Ställ in klonerna i ett drivhus eller mindre odlingstält med hög luftfuktighet. Använd inte en för stark lampa. Vi rekommenderar att inte använda starkare än 250 MH-lampor.


Bonsai

är en uråldrig asiatisk trädgårdskonst som handlar om att skapa naturliga miniatyrer av träd. Det här är en utmärkt fritidssyssla som passar bra både som inom- och utomhusaktivitet.

Det går att skapa bonsaier med alla växter som har vedartad stam. Ett bonsaiträd ska alltid betraktas från ett visst håll.

Med hjälp av trådar i metall och bommul så lindas och formas grenarna.

Det är möjligt att ta fram en bonsai från frö men det tar flera år. Att ta en stickling kan vara ett atlternativ. Det går inte att ha nordiska träd, vana vid kall vinter, inomhus.


Jorden som dessa små träd trivs i är luftig och utblandad med sand. Verktyg som vanligen används till skötsel av träden är:

Azaleasax, konkav- och klottång. Avbitare och Jintång. Kombinerad spatel och tång.



Orkidéer

finns i oändligt antal sorter. Mycket vackra blommor som ofta får en tänka tropisk eller subtropisk lummig skog. Men i Sverige finns det ca 50 till 60 arter (varav samtliga är fridlysta).
Denna blomma och dess udda behov kan först verka lite avskräckande. Faktum är att en orkidé som trivs kräver mindre skötsel och vattning mer sällan än många andra växter.

Många som odlar orkidéer får inte nog. Ofta växer samlingen till att innehålla sorter från hela världen. Dessa blommor vattnas genom att rotsystemet och innekruka doppas i vatten en eller två gånger i veckan.

Vi kommer snart att sälja orkidéfrön här på Professional Grow. Håll utkik i butiken!

Läs mer om orkidéodling


Tobaksplantor

Funderar du på att göra eget snus eller vill du kanske undvika tobaksindustrins kemikalier och gifter? Tobaksodling är agrikulturell tradition med historiska anor i Sverige. I vårt land har det odlats tobak i många hundra år.

Tobaksplantan är olika arter som samlas under släktet nicotiana, namngivet efter den franske diplomaten Jean Nicot som arbetade i Portugal under 1500-talet.

Det går alltså alldes utmärkt att odla denna planta i Sverige men det är viktigt med närings- och kväverik jord. En förutsättning för att få användbara blad är ett varmt mikroklimat med mycket sol. Ett växthus eller skyddad odlingsplätt är alltså viktigt.

Köksträdgård

Varför inte odla dina egna kryddor och örter? Det är enkelt att odla tex chili och tomat. Du behöver inte mycket plats, det kan räcka med en fönsterbräda inomhus eller en vanlig blomlåda på balkongen. För den som önskar en regelbunden skörd med rik avkastning måste artificell växtbelysning användas.

Det går utmärkt att använda odlingstält för alla sorters växter vilket gör det möjligt att optimera klimatet för det som odlas. Ljusisolering medför att stark växtbelysning kan användas när som helst under dygnets alla timmar utan att störa dig.

Örter är inte bara för matlagning, faktum är att etnobotaniken är den moderna medicinens urpsrung. Exempelvis är humle, citronmeliss och lavendel lugnande.

Mynta är bra för magen och vitlök verkar mot förkylning.

 


 

Cloning ”Ta ett skott”