Odla i vatten

 
 

Flod & Ebb system

Frön sätts i små stenullsklossar som senare planteras i större klossar ca. 10x10cm. Det går också att använda cocosfiber eller lekakulor men stenull verkar enklare. Plantorna står sedan på en bädd som spolas undertill med vatten som innehåller all näring. Fördelen är att man får maximalt med syre till rötterna under ebb perioden. Under flod perioden pumpas vatten upp från den underliggande tanken och får rinna runt alla stenullsklossarna helt upp till kanten, sedan tappas vattnet ut och en ebb fas inleds. Och så håller det på.Aero systemet

Frön sätts i små skumgummibitar som man skurit ett kryss i mitten där fröet sätts ca. 3 mm djupt. Senare planteras de i större korgar och man fyller på med tex. lecakulor så de står stadigt. Det går också att använda cocosfiber eller stenull.


Plantorna står sedan på en bädd rakt över vattentanken. I vattentanken finns en pump som kontinuerligt med hjälp av ett antal små dimm-munstycken sprutar en dimma under hela växtbädden. Detta gör att det alltid uppstår 100% luftfuktighet, men att det ALLTID också finns syre runt rötterna till skillnad mot Flod & Ebb systemet som bara får syre under ebb perioden. Dessutom finns här möjligheten att hela tiden med hjälp av en liten fläkt tillföra nytt syre till rotsystemet kontinuerligt. Aero systemet innebär att vattnet bara finns på ett ställe nämligen i vattentanken, inga slangar till någon bädd vilket gör att man förhoppningsvis slipper läckage. Detta system förordas av många som det bästa och det blir också mitt val.

 

De olika systemen