Odla i vatten

 
 

Groning (Priming)

När vi står där med vår fröpåse är bästa sättet att få igång det hela genom att ”prima” fröet. Det är olika på olika växter hur lätta de är att få igång men sallader och tomater är enkla men tex. persilja, koriander kan vara svåra utan priming.


Vanligaste metoden är att blötlägga fröna 24 timmar. En annan metod vid svåra fall är att prima med 200mg/L NaCl, dvs. vanligt salt och lösa i vatten. Låt fröna dra 24 timmar i saltlösningen innan plantering.


Flera arter måste ha natt och dag för att de skall starta gro. En del frön måste ha en period av låg temperatur. När de väl kommit igång och hjärtbladen bildats skall de ha jämn temperatur 20-25, lite näring och mycket ljus. När sedan plantan vuxit till sig kan man sänka temperaturen.


Så frö

Frön måste sättas i tex. sålådor med pluggar eller Rockwoll kuber som sätts på en platta med duk där den också vattnas. När de sedan är klara pluggarna sätts i Rockwollkuber eller om man planterat i Rockwoll sättas över i Aeroponic odlingen. Man bör inte använda jord då detta senare kan fastna i pumpen. Även sk. Oasis block kan användas.


Dränk dina kuber med 1/2 styrka näringslösing och skaka av så de inte är alltför blöta.


Varmt och ljust

Täck över men plasthuv som har lite ventilation. De är väldigt känsliga för uttorkning den första tiden.


En värmematta i botten är bra då kommer röterna fortare.


22-26 grader är perfekt. Ha gärna en extra lysrörslampa eller liknande men inte för stark. Ha lampan lågt annars får de för lite ljus och blir långa och rangliga. Mycket ljus ger stabila grova plantor.


Fukta Rockwollen eller pluggarna. Sätt frön, 2 frön för vanliga växter och 6-8 frön för kryddväxter och sallad.


Placera på brickan och vattna  varje eller varannan dag direkt på brickan, inte i kuberna. Vattna med 1/2 styrka näring som du senare kommer att använda. Både A och B.


Efter några dagar kommer de första skotten upp. Ta bort de svagaste och minsta skotten.


Flyttning

Utplantering i Aerophonics görs då plantan är 5.8 cm och minst 4 löv samt att du ser att rötterna är på väg att komma ut. Med Rockwoll är det bara att flytta över hela kuben. Vattna hela kuben uppifrån den första veckan för att vara säker på att alla rötter får näring.


Avhärdning.

Om du skall ändra växtliljön mycket är det bra att ta alla förändringar stegvis. Detta är väldigt generella tider utan man får lära sig att se när det är dag att plantera över dem i deras riktiga hem. Ha lamporna högt och sänk lite varannan dag under 10 dagar. Annars är det lätt att plantorna bränns.

Gro nu då

Näring

Börja med en svagare lösning. Våra små plantor är som bäbisar, vi kan inte ge en bäbis oxfile och pommes frites. Detsamma är det med våra små plantor vi måste ge en svagare lösning i början. Blanda som vanligt din favorit näringslösning och späd ut den till 25%, 1del näring och 3 delar vatten


Efter 2 veckor får de 33%ig näringslösning.

Efter 4 veckor får de 50%ig näringslösning.

Efter 6 veckor får de 75%ig näringslösning.

Efter 8 veckor ger du 100%ig näringslösning.