Odla i vatten

 
 

Påfyllning och tömning av tanken

Det finns mycket man kan hitta på för att förenkla anläggningen. En är hur man fyller på vatten och pumpar ut vattnet? Detsamma när man skall tillföra näringslösning? Visst man kan lyfta på Styrofoam skivan med alla växter men det finns enklare sätt.


Köp en extra pump som alltid ligger i baljan. Anslut pumpens utgång till en slangstump genom en bordgenomföring. Anslut en slang på utsidan som man enkelt kan fylla på eller tappa ut vatten från.

Glöm inte att använda gummipackningar.

 

Del 7 Modifieringar & ideer

Bordgenomföring

Biltema Nr:25430

Frånluftsfläkt

Denna fläkt kan användas vid ventilation av tanken men tänk på att detta är en frånluftsfläkt så den skall vända med sidan som syns på bilden utanför tanken.


Fläkten kan också användas i själva växthuset för ventilation när det blir för varmt. Då skall den vända med sidan på bilden in mot växthuset.

Biltema 85:- Nr: 873860

För den som vill köra anläggningen med solceller och ett 12V bilbatteri kan man använda denna 12V fläkt.


Biltema 139:- Nr:25832

Solcellsdriven fläkt

Vill man automatiskt ventilera sitt växthus kan denna variant kanske vara något?


Biltema 399:- Nr:25518

EC mätare digital

PH mätare digital

Mini doseringspumpar

LED lampa 30W med transformator

Kylfläns för 30W LED

PH Mätare

Rätt PH värde är A och O. JAg hittade en i Bangkok för 3000 baht, ca. 600:- sek


EC Mätare

Den mäter salterna i vattnet och därmed näringsinnehållet. Det är ett bra instrument så att man inte göder vare sig för lite eller för mycket. Kostade 2800 Baht, ca 570:-sek

LED Lampor

De har den egenskapen att de har en väldigt specifik våglängd. Det finns vita LED också och de är en blandning av Röd, Grön och Blå. Jag har inhandlat 3 st vita 30W 620 baht/st samt Transformator 540 baht/st. LED lampor har egentligen ingen fast spänning utan den drivs av en konstant ström. Dvs att denna LED skall drivas med en ström av 900mA. De är ju väldigt platta så jag har tänkt att göra en reflektor i aluminium så den blir så liten som möjligt. Köpte även 10 st 1W blå och 10st 1W röda LED.

Kylfläns till LED

LED lampor blir inte alls lika varma som vanliga lampor men eftersom de är väldigt små blir det en hög temperatur på en liten yta, denna värme måste ledas bort och det gör man med en kylfläns.

Mini pumpar

Hittade på en surplus marknad i Bangkok några små pumpar, den ena är en sk. doseringspump för dialys apparater. Tänkte att de kunde vara bra att ha till en ev. framtida automatiskt näringsdosering. 300 baht/st så jag köpte 3 av varje.

Självjusterande lamphöjd

Då ljuset minskar till 25% om man ökar avståndet till det dubbla är ett faktum. Därför är det ju viktigt att belysningen är så nära plantorna som möjligt. Men eftersom plantorna hela tiden växer är det ett heltidsarbete att justera lamphöjden ett par gånger i veckan. Jag har testat Sharps reflektdetektorer som kostar 50:- kronor och programmerat en PIC processor.


Det fungerade alldeles utmärkt. Det går att på 1 cm noggrannhet få en motor att höja/sänka lamporna automatiskt  till ett förprogrammerat värde, tex 10cm över plantan. Odlar man samma växter kan man ju förutsätta att de växer lika mycket så endast en sensor behövs.


En ljussensor finns för att se om det är dagsljus, då åker hela reflektorn upp och skymmer inte dagsljuset. Med en omkopplare kan man välja om man vill ha 8, 12 eller 18 timmar total belysningstid. Processorn räknar själv ut dagsljuset och tänder själv lamporna tills den inställda tiden uppnåtts. Processorn räknar ut föregående dags soltimmar och tänder dagen därpå lamporna tidigt på morgonen för att uppnå full tid. Då slipper man bli störd av belysningen på kvällen. Dessutom får man tillskottsvärmen när det är som kallast i växthuset nämligen innan solen går upp.