Odla i vatten

 
 

Behöver man isolera?

Nej inte om man skall odla inomhus. Men en låda kan i vilket fall som helst vara praktiskt och snyggt.


  1. Den isolerar så att temperaturen blir jämnade

  2. Anläggningen blir tyst

  3. Du slipper se kablar och slangar

  4. Enkelt att bygga på växthus

  5. Enklare att fästa en belysning

  6. Snyggare än en plastlåda

  7. Extra utrymme för näring, krukor mm.

 

Del 6 Trälåda

Mått

Då det inte finns några standardlådor så får du själv räkna ut måtten på din låda. Men jag beskriver de nödvändiga stegen nedan.

Steg 1

Börja med att skära ut Styrofoamen till exakt samma maxbredd som du har på lådan + 5mm/sida. Längden tar du maxbredden på lådan + 30cm för pump fläkt mm. Använd ett vattenpass för att kolla att lådan står rakt. Ev handtag behöver du inte bry dig om, de gör vi urtag för i trälådan. OBS! Denna styrofoam botten skall aldrig spikas eller limmas vare sig i plasttanken eller i trälådan. Trälådan kommer att träs på plastlådan och styrofoamen.

Steg 2 a

10mm Plyfaskiva som har samma mått som styrofoam botten. Plyfaskivan skall gå utanpå styrofoamskivan och således stå direkt på golvet. Limma och spika plyfaskivorna bara så de håller ihop.

Steg 2 b

Här syns på undersidan att plasttanken är 50mm högre upp än plyfaskivan.

Steg 3

Nu kan plyfaskivan skruvas fast i 50x50mm reglarna.

Steg 4

Skär till och montera styrofoamen så den passar mellan reglarna.

1

2a

2b

3

4

5

Steg 5

Klä ytterpanelen med plyfa eller något annat snyggt material. Borra hålet för ventilationen samt elen.


Spånskiva är inte att föredra då det väldigt lätt suger åt sig fukt. Måla eller lackera hela träkonstruktionen så är den lättare att hålla ren samt att den blir tåligare mot fukt.


Nu är det bara att göra locklet. Vilket jag valde 20mm plyfaskiva så blir det lite stabilare. Jag delade locket i 2 delar då det är lite opraktiskt om man har växthus också att behöva ta bort växthuset för att komma åt det elektriska och pumpen. För att göra hålet lika stort som din plastbalja, vänd baljan upp och ned ock rita av. Använd sedan en sticksåg att såga ur hålet med.


För att den skal hålla många år så se till att måla eller lacka allt ändträ ordentligt. Skulle det bli fuktigt är det där fukten kryper in.


Vill du ha ett växthus ovanpå din odling? Läs då vidare under växthus.